Kuchnia

drób

Kacze piersi z patelni

Składniki:
2 kacze piersi
1 łyżka miodu
kilka łyżek sosu sojowego
gruba sól
pieprz
2 ząbki czosnku
chlust soku pomarańczowego albo sok z wyciśniętej pomarańczy
Składniki marynaty wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, najlepiej w płaskim naczyniu z pokrywką, włożyć do niej kacze piersi i kilka razy obrócić. Warto najpierw naciąć skórkę, żeby płaty mięsa się lepiej zamarynowały, a tłuszcz wytopił. Jeśli płynu wyda się za mało, zawsze można dolać sosu sojowego... Marynować około 2 godzin albo i całą noc. Piersi kacze delikatnie odsączyć z marynaty i smażyć na rozgrzanym oleju skórą do dołu, aż się pięknie przyrumieni, a miód skarmelizuje. Odwrócić ostrożnie, przez chwilę smażyć z drugiej strony, zmniejszyć płomień i dosmażyć mięso pod przykryciem.

Myślę, że to smażenie pod przykryciem trwało około 10 minut. Mięso po usmażeniu przełożyłam na kamień, pozwoliłam mu odpocząć, by soki się ustabilizowały, a potem pokroiłam kacze piersi w plastry. Mięso było delikatnie różowe i soczyste - tak jak lubimy. Jeśli wolicie kaczkę bardziej krwistą, smażcie krócej.

Taka pierś z kaczki, podana na sałacie, w towarzystwie sałatki z młodych ziemniaczków w sosie winegret - palce lizać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation