Kuchnia

słodkości

Kołacz z orzechową kruszonką

Tortownica o śr. 27 cm:
100 g masła,
3 szklanki mąki,
2/3 szklanki cukru,
1 szklanka mleka,
50 g drożdży
4 żółtka,
szczypta soli,
1 białko

Kruszonka:
50 g masła,
2 łyżki cukru,
2/3 szklanki mąki (100 g),
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,

Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, żółtka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone i przestudzone masło . Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj kruszonkę. Masło, cukier i mąkę wymieszaj w misce mikserem, a następnie wyrób palcami tak by powstała kruszonka. Wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem. Posyp orzechami wymieszanymi z kruszonką. Piecz w 160stopniach około 40 minut. 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation