Kuchnia

śledzik

"Bałkańska " sałatka śledziowa - Ogrodnik w podróży


6 matiasów w zalewie olejowej
6-7 ogórków korniszonów
1 średni por , tylko biała część
6 jajek ugotowanych na twardo
1 dość duże słodkie jabłko
3 -4 ziemniaki średniej wielkości
1 łyżeczka cukru
pieprz , sól do smaku
2 ząbki czosnku
1 czubata , łyżeczka , tartego chrzanu
3 łyżki gęstego majonezu

Śledzie odsączamy z zalewy , kroimy w paski , przekładamy na sitko , żeby odciekły . Ogórka , także kroimy , tylko drobniej niż śledzie i także odstawiamy na sitku ,żeby pozbyć się nadmiaru wody . Pora siekamy , jaka i ziemniaki kroimy w podobnej wielkości kawałki , jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach , mieszamy ze śledziem i ogórkami na sitku , pozostawiamy żeby sok odciekł

Wszystkie składniki , łączymy ze sobą w misce , dodajemy majonez , sól , pieprz ,cukier , chrzan , oraz wyciśnięty praską czosnek , mieszamy i odstawiamy na godzinę . Po tym czasie ponownie mieszamy i możemy podawać . Sałatka najlepsza drugiego dnia , kiedy smaki się przegryzą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation