Kuchnia

śledzik

Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym - przepis ze Smaker.pl

Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym i cebulą, to pyszne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodycz orientalnych przypraw, słoność śledzia i odrobina pikantności łączą się w tej sałatce tworząc cudowny smak i kolor. Nie od dziś wiadomo, że nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw, dlatego tym bardziej polecam przepis na śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą.
Składniki

300g filetów śledziowych a'la Matias
250g gęstej śmietany 18%
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy francuskiej
1 płaska łyżka curry
szczypta pieprzu cayenne
ok. 3/4 szklanki ogórków konserwowych pokrojonych w kosteczkę
1 średnia czerwona cebula, posiekana (można sparzyć wrzątkiem)
sól i cukier do smaku
świeże listki ziół do dekoracji
chrupiące pieczywo do podania

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Przygotowanie

Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę do wymoczenia, w między czasie 2-3 razy zmieniamy wodę.
Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki.

W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem i musztardą, dodajemy curry, szczyptę pieprzu cayenne, cebulę oraz pokrajane ogórki konserwowe (można je wcześniej obrać ze skórki), doprawiamy do smaku solą oraz cukrem - sałatkę mieszamy.

Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej.

Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation