Kuchnia

Książka kucharska

BUŁKI CEBULOWE

Składniki na 20 bułeczek:

5,5 szklanki mąki pszennej
125 ml letniego mleka
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki masła, roztopionego
375 ml letniej wody
12 g suchych drożdży lub 24 g świeżych drożdży
3 średnie cebule (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone)
Dodatkowo:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników (w tym cebulkę) i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części (u mnie bułeczki 65 gramowe). Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. . Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation