Kuchnia

desery

Mus z białej czekolady z malinami

Składniki:
300 g białej czekolady
sól morska
50 g drobnego cukru
6 dużych jajek
300 ml śmietany kremówki
kubek malin

Porcje: 8
Czas: 1 godzina


Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i roztapiamy w kąpieli wodnej (czyli: w miseczce na garnku z gotującą się wodą, na małym ogniu), dodając uprzednio szczyptę morskiej soli. Kiedy czekolada dokładnie się rozpuści odstawiamy ją do wystygnięcia. Jednocześnie oddzielamy żółtka od białek i ucieramy żółtka z cukrem aż ten się rozpuści - masa będzie puszysta i niemal biała. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli, a potem - śmietankę kremówkę. Do kremu z żółtek powoli dodajemy czekoladę, delikatnie mieszając. Potem bardzo subtelnie łączymy z pozostałymi składnikami bitą śmietanę, a na końcu - pianę z białek. Mus wlewamy pucharków lub kieliszków, dekorując malinami. Owoce przełamią słodycz białej czekolady, jednocześnie podkreślając jej smak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation