Kuchnia

dania obiadowe

Łopatka wieprzowa - pieczeń wieprzowa ze śliwkami od Ugotujmyto.pl
Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami – składniki:

około 1,4 kg łopatki
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
1.5 łyżeczki rozmarynu
5-6 ziarenek jałowca
kilka ziaren pieprzu
1 łyżeczka papryki
sól, pieprz
ok. 15 suszonych śliwek
kilka łyżek oliwy



Mięso opłukane i osuszone oprószyć solą, pieprzem i papryką. Posypać rozmarynem i dodać listki laurowe, owoce jałowca, pieprz, czosnek i skropić oliwą.

Lopatka wieprzowa

Wstawić w zamkniętym naczyniu do lodówki na minimum 12 godzin. Przed pieczeniem podlać ok. pół szklanki bulionu lub wody i dodać suszone śliwki.

Lopatka wieprzowa

Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni 45 minut na każde 500 g plus 40 min. Czyli ja piekłam swoją niecałe trzy godziny (1,4 kg = w przybliżeniu 3x500g = 3x45min + 40 min = 175 minut). Po upieczeniu powstały sos przetrzeć przez sitko (można doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem balsamicznym oraz zagęścić mąką).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation