Kuchnia

dania obiadowe

" Kozacka karkówka " - Ogrodnik w podróży

Składniki na 4 osoby :

4 plastry , możliwie chudej , karkówki , dość grube
kawałek selera korzeniowego
2 średniej wielkości cebule
gęsty majonez
2 łyżki gęstego jogurtu -najlepiej grecki
4 łyżki ketchupu pikantnego
pęczek świeżego tymianku
starty żółty ser
sól,papryka ostra do smaku




Plastry karkówki, układamy na blaszce do pieczenia , dając pod każdą troszkę majonezu , solimy , doprawiamy ostrą papryką . Starty na grubych oczkach ser, mieszamy z jogurtem .Wierzch, każdego kawałka mięsa , smarujemy obficie majonezem, następnie ketchupem ,dzięki temu karkówka ,pozostanie soczysta. Posypujemy startym na grubych oczkach selerem i cebulą – również startą na grubych oczkach . Ponownie solimy , posypujemy świeżym tymiankiem , na koniec ,warstwa startego sera wymieszanego z jogurtem . Wstawiamy do piekarnika, lekko nakrywając górę ,folią aluminiową ,żeby ser się nie wysuszył . Pieczemy w temperaturze 160-170 C przez około godzinkę . Oczywiście , im grubsze plastry , tym dłuższy czas , im cieńsze , tym krótszy . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , np ze świeżą sałatą ,polaną sosem jogurtowo – koperkowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation