Kuchnia

gotowanie

Hummus - Przekąski na Imprezę: Blog kulinarny

Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy lub puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle
2 szklanki zimnej wody
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka pasty sezamowej tahini (zobacz przepis)
pół cytryny lub 1 limonka
3 ząbki czosnku
sól
oliwa z oliwek

opcjonalnie: cząstki limonki, natka pietruszki, kolendra, szczypiorek, sezam



Wykonanie:

Jeśli robimy hummus od podstaw nie „oszukując” gotową cieciorką z puszki musimy zacząć od namoczenia ziaren ciecierzycy. Szklankę ziaren zalewamy dwiema szklankami zimnej wody. Moja babcia co prawda ciecierzycy raczej nie używała (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo), ale odkąd pamiętam polecała dodawać do gotowania wszelakim warzyw sodę oczyszczoną, która powodowała, że jarzyny szybciej miękły. Do przygotowania naszej przekąski też dodajmy sody – na początek 1 łyżeczkę. Tak przygotowana ciecierzycę zostawmy na noc do namoczenia.

Następnego dnia odlewamy wodę, płuczemy ciecierzycę, zalewamy dużą ilością wody, dodajemy 1 łyżeczkę sody i gotujemy na średnim ogniu około 40-60 minut (trzeba sprawdzić czy ciecierzyca jest już mięciutka, najlepiej rozcierając w palcach ziarno – jeśli nie ma z tym problemu – gotowe). Cieciorkę odcedzamy i płuczemy.

Jeśli korzystamy z „oszustwa”, bierzemy puszkę cieciorki i wraz z zalewą (przynajmniej w przypadku cieciorki Bonduelle) wlewamy do naczynia miksera.

Czosnek obieramy, cytrynę lub limonkę myjemy i wyciskamy sok. Cieciorkę przekładamy do misy miksera lub wysokiego naczynia blendera (polecam jednak mikser, lepiej połączy wszystkie składniki i konsystencja będzie idealna). Co ziaren dodajemy pastę sezamową (zobacz przepis jak wykonać tahini), czosnek, sok z cytryny, łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy 2-3 minuty do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji – gładkiej pasty, bez grudek. Po tym czasie próbujemy nasz hummus, solimy do smaku, ewentualnie dodajemy więcej soku z limonki, tahini lub czosnku.

Hummus podajemy ze świeżym pieczywem np. bagietką. U mnie posypany szczypiorkiem, sezamem i cząstką limonki. Warto pokropić odrobinę oliwą. Można też posypać prażonymi orzechami – super chrupią. Niepowtarzalny smak i cudownie aksamitna konsystencja. Hummus przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. słoiczku w lodówce do 5 dni (o ile coś zostanie).

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation