Kuchnia

zupy

Wiosenna koperkowa
Składniki na 4-6 porcji: 2 litry wywaru warzywnego, mięsnego albo z kostki, 1 pęczek koperku, 5 ziemniaków, 1-2 duże marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany 18 %, 2 łyżki masła , sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Do gorącego bulionu dodać starte warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, popieczoną na ogniu cebulę, doprawić. Gotować kwadrans, dodać pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki, gotować dalej.
Natkę drobno posiekać, część zostawić do dekoracji, część (wraz z drobno posiekanymi łodyżkami) podsmażyć na maśle. Dodać do bulionu z warzywami.
Z zupy usunąć cebulę, zabielić śmietaną, posypać obficie świeżym koperkiem. Podawać na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation