Kuchnia

zupy

Zupa serowa z pulpecikami

Podstawa zupy:
- 3 litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 3 serdelki serka topionego o smaku naturalnym, czyli 300 g
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 kostki rosołowe
- przyprawa typu vegetta do smaku

Pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego (np z szynki wieprzowej)
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- sól do smaku

Ponad to:
- grzanki wykonane z dowolnego pieczywa
- trochę startego żółtego sera
- kilka listków natki pietruszki

Przygotowanie:
Marchewki i korzeń pietruszki myjemy i obieramy, następnie wrzucamy do zimnej wody i gotujemy. W tym czasie mieszamy mięso z jajkiem, bułką tartą, bazylią, oregano, pieprzem cayenne oraz solą i formujemy pulpety wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski. Pulpeciki będą się lepiej formować jeśli zwilżysz dłonie zimną wodą. Kiedy woda zagotuje się w garnku wrzucamy pulpety oraz ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i kostki rosołowe. Zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie możemy zebrać ewentualne szumowiny. Z garnka wyjmujemy marchewki i korzeń pietruszki. Dodajemy serki topione. Należy dokładnie mieszać zawartość garnka. Gotujemy jeszcze 5 minut i doprawiamy przyprawą typu vegetta do smaku. Zupę posypujemy przygotowanymi wcześniej grzankami, startym żółtym serem i kilkoma listkami natki pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation