Kuchnia

Przepisy

jadłonomia · roślinne przepisy: Co do chleba? Pasztet z soczewicy i marchewki

Składniki na keksówkę:
•2 szklanki czerwonej soczewicy
•5 średnich marchewek
•3 łyżki bułki tartej
•łyżka sosu sojowego
•czubata łyżeczka kuminu
•łyżeczka czarnuszki
•szczypta chili
•olej
•sól i pieprz

Przygotowanie:
1.Soczewicę gotować w osolonej wodzie aż do rozpadnięcia się, czyli jakieś 15-18 minut.
2.W międzyczasie marchewki zetrzeć na tartce lub zblendować i dusić na dnie głębokiego rondla razem ze wszystkimi przyprawami.
3.Miękką soczewicę dokładnie odcedzić i odcisnąć z wody. Połączyć z marchewkę, dodać bułkę tartą i doprawić solą oraz pieprzem.
4.Masę przełożyć do keksówki posmarowanej delikatnie olejem i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Najpyszniejszy rozsmarowany na świeżym chlebie z kolendrą albo pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation