Kuchnia

kuchnia

Mini Sernik Czekoladowy z Malinami
PRZEPIS (ok 12 mini serniczków):
Składniki:

500 g twarogu sernikowego (dodatkowo zmielonego trzykrotnie)
2 jajka
3/4 szklanki cukru (dla miłośników słodkich ciast 1 szklanka cukru będzie w sam raz)
3 łyżki kakao
ekstrakt waniliowy
koszyczek malin

Spód ciasta:

3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
50 gr masła

Przygotowanie:

Wszystkie podane składniki na spód ciasta zagnieść i wyłożyć nim foremki. Ja użyłam formy do muffinek z papilotkami. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Podpiec w piekarniku przez 5-7 minut, w temp. 175 °C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. W tym czasie przygotować ciasto na sernik:
Białka ubić z cukrem.
Osobno zmielić ser, dodać ekstrakt waniliowy i po jednym żółtku. Następnie dodać kakao i na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto nałożyć do foremek.
Piec w temperaturze 175 °C przez ok 25 min. W czasie pieczenia serniczki urosną ale po upieczeniu szybko opadną.
Udekorować malinami wg uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation