Fotografia

Jesień

Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.


Składniki

50 g białej czekolady
Ok. 1,6 kg bananów
120 ml soku z cytryny
500 g cukru żelującego 2:1

Białą czekoladę bardzo drobno siekamy. Banany obieramy, miksujemy, odważamy 1 kg miąższu. Mieszamy w wysokim garnku z sokiem z cytryny i cukrem żelującym, doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając. Gotujemy przez 4 minuty, nadal mieszając.

Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Masę natychmiast przelewamy do słoików przepłukanych gorącą wodą. Słoiki dobrze zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Napoczęte słoiki przechowujemy w lodówce.

Dżem w zamkniętym słoiku można przechowywać przez co najmniej 6 miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation