Kuchnia

Kuchnia

rukola z kozim serem, burakiem i daktylami, doprawiona malinowo-miodowym vinaigrette | artkulinaria

rukola z kozim serem, burakiem i daktylami, doprawiona malinowo-miodowym vinaigrette
na podstawie przepisu jody vassallo "les basiques legumes" - z modyfikacjami

składniki:

200 g rukoli
150 g koziego sera
4 małe buraki
1 łyżeczka oliwy
2 figi
8 daktyli
50 g orzechów włoskich
100 g malin

5 łyżek oliwy
1 ząbek czosnku
1,5 łyżki octu malinowego
2 łyżeczki miodu
sól
pieprz

przygotowanie:

piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. buraki natrzeć oliwą, włożyć do naczynia do pieczenia i umieścić w piekarniku. piec 40 minut. buraki powinny być miękkie, ale chrupiące. ostudzić, obrać i pokroić na szóstki. kroimy pozostałe składniki: ser kozi na plastry, figi na ćwiartki, daktyle na połówki.

sporządzić sos: w misce ubić trzepaczką oliwę z octem malinowym, miodem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. przyprawić.

na talerzach rozłożyć rukolę, ułożyć buraki, ser i figi, posypać orzechami, daktylami i malinami. polać dressingiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation