Kuchnia

Food - lody

Lody waniliowe



250 ml mleka
70 g cukru
1 laska wanilii
3 żółtka
ok. 100 g śmietany kremówki lub 22%



Mleko gotuję z 2/3 cukru i ziarenkami laski wanilii. Wrzucam też resztę wanilii, aby był mocniejszy aromat. Po zagotowaniu ją wyjmuję.

Żółtka ubijam na jasną masę z resztą cukru.

Gorące mleko wlewam do żółtek i cały czas mieszam, a następnie przelewam z powrotem do rondelka i podgrzewam, aż zgęstnieje. Uważajcie, by się nie zagotowało! Jeśli dopuścicie do zagotowania, to się zwarzy, dlatego lepiej dłużej na niewielkim ogniu, niż za szybko. Gdy ostygnie, mieszam ze śmietaną, a potem chłodzę w lodówce.

Chłodną masę wlewam do maszyny do lodów i kręcę do uzyskania gęstej masy. Jeśli jest za mało zmrożona, to wstawiam w plastikowym pojemniku do zamrażarki. Lody można zrobić też bez maszyny, po prostu na tym pierwszy etapie zamrażania trzeba lody wyjmować co godzinę z lodówki i mieszać, dzięki temu unikniecie tworzenia się kryształków wody. Smacznego. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation