Kuchnia

Food - lody

Lody malinowe

Składniki:

400 ml śmietanki kremówki 30%
1 banan
1 szklanka malin
3 łyżki sera mascarpone
1 kostka czekolady
1 łyżeczka cukru (opcja!)

Moje porady:
zależało mi by nie było tu jajek oraz z małą (lub w ogóle) zawartością cukru, stąd dodatek banan, który świetnie wprowadza słodycz, ale też dodaje "miękkości" jaką dają jajka. Śmietankę można zastąpić śmietanką sojową.


Śmietankę ubijam, ale nie na sztywno, tylko tak "na pół", by była lekko napuszona, zgęstniała, ale nie sztywna. Dorzucam banana, maliny, serek i miksuję. Włączam maszynę i wlewam masę lodową.

Miksuję w maszynie ok. 20 minut, w trakcie dodaję posiekaną czekoladę.

Przekładam do naczynia i jeszcze mrożę ok. 1-2 godziny. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation