Kuchnia

kuchnia

Smażony ryż z jajkiem i szynką.
Składniki

1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g dobrej jakościowo szynki
3 jajka
70 g mrożonego groszku
Szczypior z dwóch dymek
2–3 łyżki japońskiego sosu sojowego
Sól
Olej do smażenia

Przepis

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Groszek umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem. Dymkę drobno siekamy. Jajka roztrzepujemy z łyżką wody i szczyptą soli.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 4–5 minut. Dodajemy szynkę, smażymy przez 2 minuty. Wylewamy jajka, smażymy, mieszając jajka drewnianymi pałeczkami, do powstania drobnej jajecznicy. Dokładamy ryż i odcedzony groszek. Mieszamy. Wlewamy sos sojowy, ponownie mieszamy i smażymy przez około 2–3 minuty. Po ostudzeniu potrawę przekładamy do bento i posypujemy posiekaną posiekanym szczypiorem. Jemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce.
Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 2 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation