Kuchnia

kuchnia

Kurczak z pomidorami i ananasem


Składniki:

3 udka kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skóry (mogą być pokrojone)
1 puszka ananasów w zalewie
sól, pieprz
natka pietruszki
½ szklanki śmietanki (niekoniecznie)
tłuszcz do smażenia



Sposób przygotowania:

Udka myję, osuszam, posypuje solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę lub olej (zazwyczaj używam oleju z pestek winogron) i krótko obsmażam mięso na dużym ogniu. Przekładam do garnka.

Na tym samym tłuszczu obsmażam przez kilka minut dość drobno posiekaną cebulę. Dodaję pokrojony czosnek, smażę jeszcze minutkę, przekładam do garnka z kurczakiem.

Wlewam jeszcze do garnka około ½ szklanki zalewy z ananasa, dodaję pomidory z puszki i gotuję wszystko na wolnym ogniu około 20 minut. Zazwyczaj dolewam jeszcze trochę wody, bo moje dzieci chętniej zjedzą wszystko co przypomina zupę. Nie zaszkodzi też białe wino, a jeśli ktoś ma bulion, to jeszcze lepiej.

Dokładam pokrojone w kostkę ananasy i natkę pietruszki (zostawiam trochę do dekoracji) i gotuję wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewam śmietanę.

Podaję z ryżem, posypane natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation