Kuchnia

Ciasteczkowy potwór

Tort dyniowo- czekoladowy.

Gdy zobaczyłam ten tort na okładce najnowszego wydania magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014) od razu wiedziałam, że taki tort muszę upiec. Tortu dyniowego nie było jeszcze do tej pory na Domowych Wypiekach, dlatego też miałam okazję upiec coś nowego.
Skorzystałam z przepisu na ciasto. Zredukowałam w nim znacząco ilość cukru zawartego w cieście z 450g na 200g i według mnie tort wyszedł odpowiednio słodki. Krem i polewę zdecydowałam się zmienić. Krem wykonałam z serka mascarpone, zamiast serka Philadelphia i zmniejszyłam ponownie ilość cukru. Polewę zrobiłam ze swojego, sprawdzonego przepisu, ponieważ oryginalna polewa zawierała Creme fraiche (śmietanę, która jak widzę po Waszych komentarzach, nie jest za bardzo znana i dostępna w polskich sklepach). Dodatkowo naponczowałam blaty ciasta kawą, ponieważ są one bardzo grube i chciałam, aby były wilgotne.
Tort jest prosty, łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. Dodatek dyni nie jest w ogóle wyczuwalny, a dzięki niej ciasto utrzymuje długo świeżość. Tort smakuje jak wilgotne, czekoladowe ciasto z delikatnych kremem mascarpone.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Blaty można upiec dzień wcześniej.
Składniki:
Ciasto dyniowo- czekoladowe:
115ml maślanki
200g puree z dyni (przepis tutaj, użyłam dyni Hokkaido)
170g masła
200g cukru
4 jajka (rozmiar M) lub 3 jajka (rozmiar L) i jedno żółtko
180g mąki pszennej
75g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Krem:
250g serka mascarpone
250g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
pomarańczowy lub czerwony i żółty barwnik spożywczy
Poncz:
ok. 150ml posłodzonej kawy
Polewa czekoladowa:
60g czekolady gorzkiej
60ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
20g masła
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto dyniowo- czekoladowe. Maślankę wymieszać dokładnie z puree z dyni.
Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodawać na przemian z maślanką do utartej masy maślano- jajecznej.
Masę przełożyć na dwóch tortownic (o średnicy 20cm), z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. (Można użyć również tylko jednej tortownicy i upiec jeden blat po drugim. Podczas pieczenia pierwszego blatu, druga połowa ciasta może czekać na blacie). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35min, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 160°C). Pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli ciasto wyrośnie z górką, po ostygnięciu należy ją ściąć, aby wyrównać powierzchnię blatów).
Przygotować kawę. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmiksować krótko trochę pomarańczowego barwnika (lub czerwonego i żółtego), aby uzyskać ładny, pomarańczowy kolor.
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta i nasączyć kawą. Rozłożyć ok. 1/4 kremu i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć. Cały tort obłożyć resztą kremu. Tort wstawić na 1 godz. do lodówki.
Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na niskiej temperaturze, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Masę ochłodzić wkładając garnek do zimnej wody. Gdy masa trochę zgęstnieje wyłożyć ją na górę tortu pozwalając, aby delikatnie spływała na boki. Ciasto wstawić na co najmniej 30 min. do lodówki.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation