Kuchnia

Ciastka, bułki i chleb.

Chruściki drożdżowe

Składniki:

1kg mąki
1/2l mleka
1/3 kostki margaryny np:Kasia
5 łyżek cukru
5 dkg drożdży
3 jajka
cukier waniliowy
szczypta soli
cukier puder na polewę


Jeżeli zależy nam aby chrusty były długo świeże należy zrobić ciasto bez dodatku jajek.
Zmniejszamy wówczas ilość mąki o około 20dkg.


Przygotowanie:

Do dużej miski wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, rozkruszone drożdże, rozmącone jajka.
Następnie dodać roztopioną, ciepłą margarynę i lekko podgrzane mleko.
Wszystko wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży.
Następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto.
Pozostawić kilka łyżek mąki do podsypania przy wałkowaniu.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1godz.

Porcjami wykładać ciasto na stolnice i rozwałkować na grubość ok 1cm.
Pociąć na paski i formować chruściki.

Gotowe chrusty pozostawić do wyrośnięcia na ok 15min.
Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron.


Usmażone chrusty wykładać na papierowy ręcznik aby osuszyć z tłuszczu.
Po ostygnięciu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

Przepis udostępniony przez Aniula27


Chruściki drożdżowe - zdjęcia na FotoForum | Gazeta.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation