Kuchnia

kuchnia wege

Ziemniaczane kotlety ze szpinakiem – Smaki na talerzu

Na około 16 kotlecików:

1300-1400 g obranych ziemniaków
450 g świeżego szpinaku
2-3 duże ząbki czosnku
około 180-200 g sera feta
3 średniej wielkości jajka
5-6 łyżek „z górką” mąki pszennej + dodatkowo do obtoczenia kotletów
sól, pieprz
Obrane, opłukane ziemniaki kroimy na mniejsze części. Zalewamy je osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu, jeszcze ciepłe, przeciskamy przez praskę. Studzimy.

Szpinak myjemy. Odrywamy twarde łodyżki (jeśli są grube i długie).

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyty szpinak. Podsmażamy na średniej mocy palnika. Gdy szpinak „zwiędnie”, doprawiamy go solą oraz pieprzem. Zwiększamy nieco moc palnika i odparowujemy nadmiar płynu. Następnie szpinak przekładamy na sito i odciskamy resztę wody. Gdy nieco przestygnie, przekładamy na deskę i z grubsza siekamy.

Do wystudzonych ziemniaków przeciskamy przez praskę ser feta. Dodajemy również szpinak. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą i mielonym pieprzem (ewentualnie gałką muszkatołową) do smaku. Na sam koniec dodajemy mąkę. Mieszamy.

Wyrobioną masę wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy niewielkie kotlety. Obtaczamy je w mące i smażymy z obu stron na złoto.

Uwagi: Kotleciki, chociaż proste do przygotowania, wymagają rozpoczęcia przygotowania odpowiednio wcześniej – trzeba obrać, ugotować i wystudzić ziemniaki. Następnie po dodaniu reszty składników, masę należy schłodzić w lodówce przez około godzinę. Należy o tym pamiętać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation