Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchnia wege

Ciecierzyca najprościej » Jadłonomia


Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na 2 - 4 porcje:
6 ząbków czosnku
2 kawałki skórki z cytryny, takiej obranej obieraczką
kilka gałązek ulubionych ziół, pietruszki, tymianku lub innych
3 – 4 łyżki oliwy

2 puszki ciecierzycy / 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:
Czosnek obrać, pozostawić w całości. Włożyć go do średniego garnka razem z plasterkim skórki cytryny i ziołami, wlać oliwę i podgrzewać na minimalnym ogniu przez 4 – 7 minut, czyli do momentu, aż czosnek zacznie robić się złoty. Wtedy go obrócić, smażyć kolejne 1 – 3 minuty, a gdy będzie złoty wyłowić wszystko z oliwy.
Ciecierzycę odcedzić, opłukać. Dodać do aromatycznej oliwy, zamieszać i smażyć przez 3 – 4 minuty.
W tym czasie zetrzeć z cytryny pół łyżeczki skórki, a usmażony czosnek pokroić na plasterki. Dodać do ciecierzycy razem ze sporą szczyptą soli oraz pieprzu, zamieszać i gotowe. Dobrze smakuje z sałatą, pomidorkami koktajlowymi lub ulubioną surówką.
Porady:

Czosnek po skarmelizowaniu robi się słodki, kremowy i delikatny – spokojnie można zjeść całą główkę i iść do pracy 😉
Możecie użyć dowolnych ziół – pietruszki, kopru, a nawet suszonych liści laurowych.
Tak przygotowana cieciorka spakowana do pracy z ugotowanymi brokułami lub rukolą jest sycącym lunchem. Ale też można posypać nią zupę krem; dorzucić do makaronu lub wymieszać z posiekaną miętą i pietruszką.
Tak samo można przygotować każdą fasolę lub soczewicę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation