Kuchnia

wypieki

Ciasto "Skalniak" - PrzyslijPrzepis.pl
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
1-2 łyżki śmietany

Powidło lub dżem ( u mnie porzeczkowy)

Piana z białek:
4 białka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa:
1 masło
1 puszka masy krówkowej

Bakalie po 3-4 łyżki:
orzechy włoskie
morele
rodzynki
żurawina
płatki migdałowe

Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Skalniak"

1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić w proporcjach 3 do 1.
2. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę, posmarować dżemem i przykryć pianą ubitą z 4 białek. Piec ok. 30-40 minut.
3. Pozostałą część ciasta rozwałkować i również upiec na złoty kolor. Ta cześc będzie do kruszenia.
4. Masło utrzeć na puszystą masę i dodać porcjami masę krówkową.
5. Gotową masę wyłożyć na ciasto z bezą i wyrównać.
Układać na sztorc kawałki pokruszonego placka.
Tak przygotowane ciasto posypać bakaliami i polać polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation