Kuchnia

placki

Wegańskie pancakes z ciecierzycy - beztłuszczowe i bezglutenowe pankejki cieciorkowe
Składniki

1 szklanka mąki z ciecierzycy (ok 130g)*
1 duży banan
⅓ łyżeczki soli
½ szklanki mleka roślinnego lub wody (125ml)
⅓ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, pankejki są wtedy bardziej puszyste)

Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto zblenduj na gładką masę o konsystencji śmietany (zobacz na filmiku zamieszczonym wyżej, jaka powinna być konsystencja ciasta). Odstaw ciasto na 10 minut. Po tym czasie wylej nabierkę ciasta na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię (bez tłuszcz) i podpiekaj na najmniejszym ogniu, aż na powierzchni zaczną się pojawiać bąbelki i ciasto się zetnie**. Po tym czasie przewróć pankejka i podpiekaj do zrumienienia z drugiej strony. Podawaj z syropem klonowym, syropem z agawy, masłem orzechowym, dżemem... Z czym tylko zapragniesz 🙂
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation