Kuchnia

placki

Kotlety z ciecierzycy
Składniki:

♦ puszka ciecierzycy lub 400 g ugotowanej ciecierzycy
♦ szklanka płatków owsianych bezglutenowych
♦ pół czerwonej cebuli
♦ pół marchewki
♦ jajko
♦ sól, pieprz, sproszkowany czosnek
♦ olej do smażenia

Ciecierzycę przepłukuję na sitku, zostawiam, żeby obciekła z wody. Marchewkę obieram i siekam na drobno w blenderze (możecie starkować na grubych oczkach), cebulę obieram i kroję w kostkę. Wszystko wrzucam do miski, dodaję płatki owsiane, sól, pieprz i czosnek (przyprawy dodaję na oko, ale staram się ich nie żałować :)). Blenduję na gładką masę (jeśli uznacie, że jest za gęsta, możecie dodać trochę wody). Formuję kotlety, smażę po kilka minut z każdej strony, odsączam na ręczniku papierowym.

Kotlety bardzo dobrze się formują, masa nie klei się do rąk. Świetnie też się smażą i nie przywierają do patelni.

Kotlety z ciecierzycy polecam jeść polane sosem czosnkowym. Zdaniem mojej córki, to najlepszy sos na świecie 🙂
Sos czosnkowy

♦ 3 łyżki jogurtu naturalnego
♦ 1-2 łyżki domowego majonezu
♦ 1 łyżeczka oregano
♦ 1-2 ząbki czosnku
♦ sól

Majonez i jogurt mieszam ze sobą w miseczce, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i oregano. Mieszam i zostawiam na chwilę, żeby smaki się przegryzły.

Przygotowanie kotletów z ciecierzycy i całego obiadu przy dobrej organizacji pracy nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. A wszystko razem smakuje naprawdę dobrze i jest świetną propozycją nie tylko na niedzielny obiad.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation