Kuchnia

Przepisy

Przepis na Dhal z czerwonej soczewicy z brokułami

Składniki (4 porcje)
2 małe cebule
500 g brokułów
200 g mrożonej zielonej fasolki
2 łyżki oleju
puszka pomidorów krojonych (400 g)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
750 ml bulionu z kostki
0.5-1 łyżeczka sosu sambal oelek
120 g czerwonej soczewicy
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz
łagodne curry w proszku

Dodaj składniki do listy zakupów
Przygotowanie:
Cebule obrać i pokroić w krążki. Brokuły rozdzielić na różyczki i umyć. Cebulę, fasolkę i brokuły podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pomidory, koncentrat, bulion i Sambal Oelek, wsypać soczewicę, całość zagotować i następnie gotować 15-20 minut. Jogurt wymieszać z pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Dhal doprawić do smaku curry w proszku, solą i pieprzem, następnie wlać do misek lub głębokich talerzy i podawać z jogurtem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation