Kuchnia

Favorite recipes

Wieprzowina po chińsku z ananasem | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 - 3 PORCJE
1 polędwiczka wieprzowa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g ryżu
1/2 puszki ananasa
1 czerwona papryka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
3 cm kawałek imbiru
2 łyżki oleju roślinnego
szczypiorek
SOS
1/3 szklanki syropu ananasowego z puszki
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Mięso umyć, osuszyć, odciąć białą błonę na zewnętrznej stronie polędwiczki. Mięso przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Nastawić ryż na gotowanie. Odsączyć ananasa z zalewy (część zalewy wykorzystamy do sosu), pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka.
Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
W woku lub w wysokiej, dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć przygotowane warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty. Dodać odsączonego ananasa i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, następnie wszystko wyjąć na talerz.
Dodać drugą łyżkę oleju do woka i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
Włożyć z powrotem warzywa z ananasem i wymieszać, następnie wlać sos. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
Posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation