Kuchnia

Sałatki, surówki

Sałatka z kurczakiem i selerem

3 łodygi selera naciowego
2 winne, niezbyt twarde jabłka
2 garści pestek słonecznika
podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju
Dip:

2 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Kurczaka umyć, oczyścić z błon, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na 30 minut.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Selera umyć osuszyć i pokroić w niewielkie paski. Dodać do jabłek.

Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć kawałki kurczaka na lekko złoty kolor. Zdjąć z patelni i umieścić na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Dobrze wystudzić i dodać do sałatki.

Składniki dipu wymieszać. Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Wlać do pozostałych składników sałatki. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut.

Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Wystudzić.

Przed podaniem posypać sałtkę pestkami słonecznika. Podawać z bagietką czosnkową.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation