Kuchnia

Zupki, zupy, smakowite

Zalewajka (barszcz biały, suszone grzyby)

SKŁADNIKI (4 porcje):
6 szklanek wody,
1 szklanka barszcz białego w butelce,
500g ziemniaków,
250g cienkiej kiełbasy,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
Garść suszonych grzybów (15g),
1-2 łyżeczki majeranku,
3 łyżki śmietany,
Sól,
Pieprz,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,

DODATKOWO:
3-4 jajka do podania

PRZYGOTOWANIE:
1. Suszone grzyby płuczemy w ciepłej wodzie. Przekładamy je do garnka. Cebulę obieramy i cała wkładamy do garnka. Czosnek obieramy i przekładamy do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zalewamy wodą i wstawiamy na średni ogień, zagotowujemy. Gotujemy razem 20 minut.
2. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Kiełbasę i ziemniaki dodajemy do garnka. Gotujemy razem do miękkości ziemniaków.
3. Wówczas wlewamy barszcz biały w butelce i dodajemy majeranek. Mieszamy i zagotowujemy.
4. Śmietanę mieszamy z kilkoma chochlami gorącej zupy, aby ją zahartować. Dodajemy ją do zupy. Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku.

RADA: W zależności od tego jak kwaśne zupy lubimy barszczu białego w butelce możemy dodać mniej np. ½ - ¾ szklanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation