Kuchnia

Zupki, zupy, smakowite

ROSÓŁ Z PIECZONEGO KURCZAKA

SKŁADNIKI

szkielet po PIECZONYM KURCZAKU
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 cebula nieobrana
kawałek pora
kawałek selera
kilka gałązek natki pietruszki
3 ziela angielskie
6 ziarenek pieprzu
2 kawałki suszonych grzybków
2 łyżki sosu sojowego
DO PODANIA:
natka pietruszki
makaron nitki (np. bezglutenowy z mąki kukurydzianej i ryżowej)
PRZYGOTOWANIE

Korpus po pieczonym kurczaku wraz z czystymi kosteczkami oraz skórkami z udek, skrzydełek i piersi włożyć do garnka, wlać 1 i 1/2 litra wody, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera i pora, ziele, pieprz, grzybki i sos sojowy. Doprawić solą morską i zagotować.
Zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Przecedzić do czystego garnka, doprawić w razie potrzeby solą, zmielonym pieprzem i podawać z natką pietruszki.
Makaron nitki po ugotowaniu przelać zimną wodą. Po przecedzeniu rosół można zamknąć na gorąco w słoiku i po ostudzeniu trzymać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation