DIY - zrób to sam

Kolczyki i pierścionki

Kruche babeczki z kremem jogurtowym i owocami lata
Składniki na 30 tradycyjnych kruchych babeczek:

300 g mąki pszennej (używam tortowej)

200 g masła średnio twardego

100 g cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka gęstego jogurtu

szczypta soli

na krem:

1 szklanka śmietany kremówki 30%

2 łyżki gęstego jogurtu

1 opakowanie śmietanfixu

2 łyżki cukru pudru

+ dowolne owoce





Przygotować kruche spody. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na małe kawałeczki masło, w filiżance wymieszać widelcem żółtko razem z jogurtem i szczyptą soli, następnie przelać do pozostałych składników. Szybko zagnieść ciasto ręcznie- najpierw rozcierać składniki , następnie połączyć je w całość. Można od razu wyklejać foremki ciastem- odrywać małe fragmenty i dokładnie „wciskać” je w foremki. Układać je na dużej blaszce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C, aż ładnie się zarumienią. Należy pamiętać by warstwa ciasta była dość cienka i równa na całej powierzchni. Wyjąć z piekarnika i od razu założyć rękawicę kuchenną i ostrożnie odwracać gorące babeczki na blaszkę. Wystudzić. Gdy pieczemy w kilku partiach, ciasto przechowywać owinięte folią w lodówce.

Przygotować krem. W kubku do ubijania umieścić, śmietanę z jogurtem i ubijać przez chwilę, aż zwiększą objętość, następnie dodać śmietanfix wymieszany z cukrem pudrem i dalej ubijać, aż do uzyskania dość gęstego kremu. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na kruche spody. Udekorować owocami.

http://www.mysweetworld.pl/2016/07/kruche-babeczki-z-kremem-jogurtowym-i-owocami-lata/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation