Kuchnia

wypieki

BAYADERKA : WILGOTNA BABKA CZEKOLADOWA

- 225 g mąki pszennej
- 350 g cukru
- 85 kakao holenderskiego
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 250 ml wrzącej wody

Dodatkowo na ganache:

- 90 g dobrej ciemnej czekolady ( min. 60% kakao)
- 180 ml śmietany kremówki ( 30 % tłuszczu)
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki kakao
- 3 żółtka


Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy formę do pieczenia ( u mnie standardowa forma do babki z kominem).
Wkładamy wszystkie składniki oprócz wrzącej wody do miski i na niskich obrotach miksera łączymy, nie za długo. Na samym końcu, co bardzo ważne, bardzo wolnym strumieniem, wlewamy dopiero co zagotowaną wodę i drewnianą łyżką mieszamy do połączenia składników.
Ciasto będzie dosyć wodniste na tym etapie.

2. Wylewamy je do przygotowanej formy i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35- 40 minut. Ciasto powinno być po tym czasie sprężyste w dotyku, a patyczek stosunkowo suchy co znaczy że osadza się na nim nie surowe ciasto a jedynie kilka malych drobinek przepieczonego czekoladowego ciasta.

3. Ciasto studzimy w formie. Po czym delikatnie nożem oddzielamy je od ścianek formy, rzucamy formę na stół z wysokości około 20-30 cm i wyjmujemy na talerz.

4. Przygotowanie ganache: czekoladę i śmietankę łączymy ze sobą na wolnym ogniu. Mieszamy i ciagle mieszając dodajemy kakao i cukier a na końcu żółtka. Gotowe. Taką ganache można ozdobić babkę.

Uwagi:

1. W oryginalnym przepisie było to ciasto przekładane kremem. Jeżeli macie pytania o przepis na krem, napiszcie do mnie.
2. Ciasto nie jest zbyt słodkie. Jeżeli chcemy upiec słodsze ciasto, proponuję dodać więcej cukru, np. zamiast ilości podanej w przepisie- 375 g.
3. Mój przepis na ganache jest bardzo bogaty w żółtka. To właśnie dzięki nim ( i śmietance) polewa jest taka błyszcząca nawet po ostudzeniu. Znakomity i szybki sposób na przygotowanie ganache dla zabieganych osób, które nie mają czasu albo cierpliwości na temperowanie czekolady. Z pozostałych białek można upiec beziki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation