Kuchnia

Dietetycznie

koktajle z owoców i warzyw

Przykładowe przepisy:


1. TRUSKAWKOWY I
1l zimnego mleka ( lub pół na pół z wodą), 40 dag truskawek, dwie łyżki cukru lub miodu

2. TRUSKAWKOWY II
1 l zimnej maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego, 40 dag truskawek, cukier lub miód do smaku

3 TRUSKAWKOWY/ KOKOS
0,5 l zimnego mleka, puszka mleka kokosowego, 40 dag truskawek, dwie łyżki cukru waniliowego

4. TRUSKAWKOWY/ SIEMIE LNIANE
1l zimnego mleka, 30 dag truskawek, dwa mocno dojrzałe banany

5. TRUSKAWKOWY/ ANANAS
1l zimnej wody, dwie łyżki siemienia lnianego gotowanego 15 minut ze szklanką wody, 1/2 świeżego ananasa, 40 dag truskawek

6. MANGO/ AWOCADO
0,5 l mleka, 0,5 wody, dojrzałe mango, avokado, cukier/stewia/miód do smaku

7. ARBUZ/ BRZOSKWINIA/ TRUSKAWKA
1 l wody, 30 dag arbuza, dwie obrane brzoskwinie, 20 dag truskawek , cukier, stewia, miód do smaku

8. TRUSKAWKA/ ZIELONA HERBATA
1 l mocnej, zielonej, schłodzonej herbaty, 30 dag truskawek

9. ANANAS/ GRUSZKA/ CYTRYNA
1 l wody mineralnej, 1/5 świeżego ananasa, obrana gruszka, sok z połowy cytryny ew. cukier/stewia/ksylitol do smaku

10. ANANAS/ BANAN
0,5 l mleka, 0,5 l wody, 1/5 ananasa, banan

11. ANANAS/ JARMUŻ/ JABŁKO
l l wody , 1/3 ananasa, garść jarmużu, 1 obrane jabłko, sok z polowy cytryny, ew. cukier/stewia/ksylitol

12. ZIELONA HERBATA/ GRUSZKA/ AWOCADO/ SZPINAK
1 l zielonej herbaty 2 obrane gruszki, awokado, garść szpinaku, ew. cukier/stewia/ksylitol do smaku

12. ZIELONA HERBATA/ JAGODY
1 l zielonej herbaty, szklanka jagód, banan, ew. szklanka mleka/mleka kokosowego, skórka starta z cytryny

13. MALINA/ BANAN
1 l wody, szklanka malin, banan, pół szklanki mleka kokosowego/zwykłego

14. JABŁKO/SZPINAK/ PIETRUSZKA
1 l wody, dwa jabłka ze skórką, garść szpinaku, garść natki pietruszki, pół łyżeczki startego imbiru, banan

15. WIŚNIE/BANAN
1 l wody, szklanka mleka, 30 dag wydrylowanych wiśni, banan, szczypta cynamonu

16. POMARAŃCZA/MANGO/ BANAN
1 l wody, dwie pomarańcze, mango, banan

17. MARCHEW/ POMARAŃCZA/ BANAN
1 l wody, dwie pokrojone drobno marchewki, dwie pomarańcze, banan

18. JAGODY/ WANILIA
0,5 l wody, 0,5 l mleka, szklanka jagód, kilka kropli ekstraktu z wanilii, cukier/stewia/ksylitol/miód do smaku

19. OGÓREK/ SELER/ JABŁKO/ POMARAŃCZ
0,5 l wody, dwa ogórki bez skórki, 2 pomarańcze, 3 gałązki selera naciowego, jabłko

20. SZPINAK/ LIMONKA/ ANANAS/ IMBIR
0,5 szklanki mleka, szklanka szpinaku, sok z połowy limonki, łyżeczka startego imbiru, 1/3 ananasa, miód/cukier do smaku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation