Kuchnia

⇒ MAŁA CUKIERENKA ~ KOSTKI KINDER BUENO, TORTOWE & INNE » ☕️ …✽

Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem, bez glutenu
Składniki na 24 ciasteczka:
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
3-4 czubate łyżki naturalnego miodu
4 czubate łyżki masła orzechowego naturalnego (może być również migdałowe)
3/4 szklanki mąki migdałowej
1/4 szklanki wiórków kokosowych

1. Słonecznik i sezam wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 10 minut, aż sezam trochę się przyrumieni (proszę uważać, żeby nie przypalić). Po wyjęciu w piekarnika odstawić do ostygnięcia.

2. Wymieszać razem mąkę migdałową i wiórki kokosowe.

3. Do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać mieszając, aż miód się rozpuści i masa będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto).

4. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (możemy wtedy piec dwie blaszki na raz) przez około 9-10 minut (na funkcji góra-dół 180oC).

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation