Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Słodkie Fantazje - Ciasteczka milionera

Składniki:
Forma prostokątna 23x23 cm
Ciasto:
1 szklanka mąki kokosowej
¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego
2 łyżki miodu płynnego
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie 1-2 miarki odzywki proteinowej

Dodatkowo:
100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub deserowej (można pół na pół)
30 g orzechów laskowych (mój dodatek, w oryginale brak)
2 łyżeczki oleju kokosowego

Nadzienie:
100 g suszonych daktyli
3 łyżki masla orzechowego
¼ szklanki mleka kokosowego
opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Sposób przygotowania
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwile, żeby zmiękły.
Mąkę mieszamy w naczyniu z roztopionym olejem, płynnym miodem lub syropem klonowym i resztą składników. Można to zrobić łyżką/ręka lub w malakserze. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy jeszcze odrobinę oleju kokosowego. Odstawiamy na chwilę, żeby mąka wchłonęła płyn.
W międzyczasie daktyle odcedzamy na sitku z wody, wrzucamy do blendera/malaksera, dodajemy masło orzechowe i mleczko, blendujemy aż konsystencja będzie kremowa i gładka, jeśli jest zbyt zwarta można dodać odrobinę więcej mleka.
Kokosowe "ciasto" przekładamy do małej foremki (u mnie o wym. 17 x 17 cm), można ją wyłożyć folią aluminiową lub papierem do wypieków, choć nie jest to konieczne. Na wierzchu rozsmarować daktylowo-orzechowy karmel. Jeśli lubicie można posypać wierzch ulubionymi orzeszkami.
Czekoladę rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wylać ją na rozsmarowany karmel. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na około 30 min. Zastygnięte pokroić na batoniki. Przechowywać w lodówce. Choć do jedzenia najlepsze są takie w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation