Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ziemniaki gratin

Składniki
1 kg ziemniaków
250 ml śmietanki 30% w kartoniku
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki masła
125 g tartego sera (np. Bursztyn, Cheddar, Manchego, Gruyère lub inny dobry ser "żółty")
Dodaj notatkę
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 12 x 22 cm. Natrzeć ją przekrojonym na pół ząbkiem czosnku a następnie wysmarować masłem.
Ziemniaki obrać i pokroić melakserem na cieniutkie plasterki o grubości ok. 1 - 2 mm. Pokrojonych ziemniaków nie płukać.
Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy, tak aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Odrobinę posolić, następnie ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, znów posolić, ułożyć w ten sposób resztę ziemniaków.
Ułożone plasterki ziemniaków zalać śmietanką, naczynie przykryć pokrywką lub (szczelnie) folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut.
Ostrożnie zdjąć pokrywkę lub folię (uwaga, z naczynia wydostanie się gorąca para), zapiekankę posypać serem i zapiekać bez przykrycia przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation