Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Michałki - domowe cukierki - cały przepis

Składniki:

50 g orzeszków ziemnych – mielonych (nie za drobno)
110 g masła orzechowego (najlepiej domowego)
25 g gorzkiego kakao
60 g ksylitolu – cukru brzozowego (może być erytrol, ze stewią nie próbowałam)
40 g oleju roślinnego, delikatnego (może być arachidowy, u mnie – z pestek winogron)
70 g mleka w proszku

Dodatkowo: czekolada do polania

1. Ksylitol mielimy w młynku na puder.
2. Do wysokiego naczynia dajemy masło orzechowe, kakao i mleko w proszku. Dokładnie blendujemy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, możemy dodawać nieco oleju już na tym etapie.
3. Dodajemy cukier brzozowy i olej. Dalej blendujemy na bardzo gęstą, gładką masę. Olej dozujemy tak, aby masa miała konsystencję plasteliny.
4. Na koniec dodajemy zmielone orzeszki ziemne i dokładnie wyrabiamy ręką.
5. Masę przekładamy do foremek silikonowych (u mnie kształt prostopadłościanu, który potem jeszcze przecięłam na pół, aby rozmiarem i kształtem pasowało do oryginału).
Można też rozwałkować na około 1,5 cm i wyciąć cukierki nożem.
6. Całość schładzamy w lodówce około 2-3 h.
7.Po zastygnięciu zanurzamy w roztopionej czekoladzie i ponownie schładzamy.

Przepis na: https://monikazpiekarnika.wordpress.com/2020/05/11/michalki-domowe-cukierki/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation