Kuchnia

Przekąski

Oliwki marynowane

Oliwki prowansalskie

400 g czarnych oliwek (z pestkami)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 małe suszone chilii (pokruszone)
listki z 2 sporych gałązek świeżego tymianku
1/2 łyżeczki listków (igiełek) rozmarynu (drobno posiekanych)
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (lekko zmiażdżonych w moździerzu)
2 liście laurowe (pokruszone)
8 ziaren czarnego pieprzu (lekko zmiażdżonych w moździerzu)
sok i skórka z 1/2 cytryny
około 220 ml oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia)

Oliwki przed marynowaniem można lekko ugnieść (np. wałkiem do ciasta) lub lekko naciąć nożykiem na krzyż. Dzięki temu aromat marynaty lepiej wchłonie się w miąższ oliwek.
W misce wymieszać oliwki z pozostałymi składnikami (oprócz oliwy). Przełożyć do wyparzonego i wytartego do sucha słoika. Zalać oliwą. Oliwa powinna przykrywać wierzch.
Tak przygotowane oliwki można przechowywać w lodówce do miesiąca.
Z przepisu wychodzi 1 słoik o pojemności 500 ml.
Oliwki wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed podaniem.

Oliwki sycylijskie

300 g zielonych dużych oliwek
1/2 małej czerwonej cebuli (bardzo drobno posiekanej)
listki z 1 gałązki selera naciowego (grubo posiekane)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 łyżka suszonego oregano
1 małe suszone chilii (pokruszone)
2 łyżki octu winnego (białego)
2 łyżki suszonych pomidorów (drobno posiekanych)
1/2 cytryny
około 250 ml oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia)

Oliwki przed marynowaniem można lekko ugnieść (np. wałkiem do ciasta) lub lekko naciąć nożykiem na krzyż. Dzięki temu aromat marynaty lepiej wchłonie się w miąższ oliwek.
Cytrynę pokroić na plastry, a każdy plaster na 8 kawałków. W misce wymieszać oliwki z pozostałymi składnikami (oprócz oliwy). Przełożyć do wyparzonego i wytartego do sucha słoika. Zalać oliwą. Oliwa powinna przykrywać wierzch.
Tak przygotowane oliwki można przechowywać w lodówce do miesiąca.
Z przepisu wychodzi 1 słoik o pojemności 500 ml.
Oliwki wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed podaniem.

Oliwki marokańskie

275 g małych zielonych oliwek
1/2 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1-3 łyżeczki przyprawy Harissa*
1/2 małej czerwonej cebuli (bardzo drobno posiekanej)
1/2 pieczonej papryki (drobno posiekanej)
4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
2 liście laurowe (pokruszone)
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1/2 pomarańczy
około 220 ml oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia)

Oliwki przed marynowaniem można lekko ugnieść (np. wałkiem do ciasta) lub lekko naciąć nożykiem na krzyż. Dzięki temu aromat marynaty lepiej wchłonie się w miąższ oliwek.
Kolendrę i kumin lekko uprażyć na suchej patelni. Lekko zmiażdżyć w moździerzu razem z pieprzem. W misce wymieszać oliwki z przyprawami z możdzierza i z pozostałymi składnikami (oprócz oliwy). Harissę należy dodać w ilości odpowiadającej naszym preferencjom ostrości. Można zrobić Harissę samodzielnie (przepis poniżej) lub kupić gotową. Przełożyć oliwki do wyparzonego i wytartego do sucha słoika. Zalać oliwą. Oliwa powinna przykrywać wierzch.
Tak przygotowane oliwki można przechowywać w lodówce do miesiąca.
Z przepisu wychodzi 1 słoik o pojemności 500 ml.
Oliwki wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed podaniem.

*Harissa

2 1/2 łyżeczki kminku
2 1/2 łyżeczki nasion kolendry
2 1/2 łyżeczki nasion kuminu
5 świeżych, małych papryczek chilli (pozbawionych nasion)
5 suszonych, małych papryczek chilli (namoczonych w gorącej wodzie)
8 ząbków czosnku
liście z małego pęczka kolendry
sok z 1 cytryny
100 ml oliwy z oliwek + 2-3 łyżki do zalania wierzchu
1/2 łyżeczki soli

Kolendrę, kminek i kumin lekko uprażyć na suchej patelni(przez około 3 minuty). Lekko zmiażdżyć w moździerzu. Przyprawy włożyć do malaksera lub blendera wraz z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć do wyparzonego i wytartego do sucha słoika. Zalać oliwą. Oliwa powinna przykrywać wierzch.
Tak przygotowaną Harissę można przechowywać w lodówce do 4 miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation