Kuchnia

zupy

SZAFRANOWA ZUPA RYBNA - składniki:
10-12 dag chudego wędzonego boczku w cienkich plasterkach (pokrojonego na kawałki)
2 duże posiekane pory (tylko białe części)
3 szklanki bulionu rybnego
50 dag ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki pokruszonych nitek szafranu
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1/2 szklanki śmietany kremówki
70-80 dag filetów z białych ryb morskich (najlepiej kilku różnych rodzajów)
SZAFRANOWA ZUPA RYBNA - sposób przygotowania:
Boczek wysmaż na chrupko na suchej patelni, skwarki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na wytopiony tłuszcz wrzuć pory, smaż, nie rumieniąc i często mieszając, około 4 minut (pod przykryciem). Wlej bulion, dodaj ziemniaki, wodę, tymianek i szafran. Zagotuj, zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj, aż ziemniaki będą miękie (7-8 minut). Wlej śmietanę, wymieszaj, zagotuj i zmiksuj. Potem wsyp wysmażony boczek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Do zupy włóż pokrojone na kawałki filety rybne (przyprawionone solą i pieprzem), przykryj i gotuj na małym ogniu, aż będą miękkie (10 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation