Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

SŁODKOŚCI

Babka Majonezowa

Składniki:

4 jajka
6 solidnych łyżek majonezu
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z cytryny lub pomarańczy

Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy majonez.
Następnie stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, oraz proszek do pieczenia.
Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. (Sok z cytrusa użyłam do wykonania lukru).
Babkę wlewamy do foremki na babę lub (jak w moim przypadku) małej keksówki o wymiarach 12/30 cm i pieczemy 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (Po 40 min sprawdzałam metodą „suchego patyczka”)

Lukier

1 szkl. cukru pudru
1 łyżka wody
2 łyżki soku z cytrusu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation