Kuchnia

Kurczak

Kurczak Koronacyjny, Coronation Chicken


Danie, choć bardzo proste i szybkie w wykonaniu, jest na prawdę wyśmienite. Tak przygotowany kurczak jest smaczny zarówno na ciepło, jak na zimno. Może być podany jako danie obiadowe, jako zimna przekąska, sałatka lub w kanapce.

2 duże piersi kurczaka
1 łyżeczka curry
1 łyżka oleju

1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżeczka żółtej pasty curry
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soku z cytryny
100 ml białego wina
1 łyżka konfitury morelowej
1 listek laurowy
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki majonezu


Piersi kurczak pokroić i zamarynować w oleju z curry. Odstawić.
( można użyć także innych części kurczaka. Wtedy zdejmujemy z nich skórę i pieczemy, jak zaleca przepis źródłowy. Ja wybrałam piersi)

Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić w rondlu na łyżce oleju. Dodać listek laurowy, pastę curry, curry i wymieszać. Dodać przecier pomidory, sok z cytryny i wino. Wymieszać. Gotować razem przez chwilę, aż sos lekko się zredukuje.
Dodać konfiturę morelową, wymieszać i odstawić sos do wystudzenia, usuwając listek laurowy.

Kurczaka upiec lub usmażyć – ja użyłam patelni grillowej.

Do przestudzonego sosu dodać 4 łyżki majonezu, wymieszać.

Do gotowego sosu dodać usmażonego kurczaka, wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation