Kuchnia

Słodkości

Babka ajerkoniakowa (advocatowa)
BABKA AJERKONIAKOWA „ADVOCATOWA” – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

113 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
1 szklanka cukru
2 jajka
1 1/2 szklanki ajerkoniaku (advocat)
1 łyżka rumu (niekoniecznie)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
2 x 40 g budyniu śmietankowego (proszek)
2 1/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki ajerkoniaku (advocat)
2 łyżki wody, ciepłej
szczypta gałki muszkatołowej

Mąkę razem z proszkiem przesiewamy do miseczki, dodajemy sól oraz gałkę. Masło miksujemy razem z cukrem na puszystą masę (ok. 2 min). Następnie dodajemy jajka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy. Przesiewamy proszek budyniowy i miksujemy do połączenia. Cały czas miksując na najniższych obrotach miksera dodajemy: 1/3 wcześniej przesianych suchych składników, następnie 3/4 szklanki ajerkoniaku, rum, wanilię, ponownie część suchych składników, pozostały ajerkoniak i ostatnią część suchych składników. Miksujemy tylko do połączenia nie więcej, ponieważ im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe. Wykładamy do wysmarowanej lekko masłem formy i oprószonej mąką. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie na 15 min, po czym lekko wyciągamy z formy. Zostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder przesiewamy, dodajemy gałkę, ajerkoniak oraz wodę. Mieszamy dokładnie i wylewamy na ciasto. Lukier możesz wykonać gęstszy lub bardziej płynny. Wystarczy dodawać więcej cukru lub płynnych składników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation