Kuchnia

w kuchni bywam...

Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną i szparagami | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI
1/2 szklanki kaszy jaglanej
300 ml wody lub bulionu
6 zielonych szparagów
1 pomidor np. malinowy
1 dojrzałe awokado
5 rzodkiewek
1 cebula cukrowa
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
1/2 ząbka czosnku

PRZYGOTOWANIE
Do garnka wsypać kaszę i prażyć ją przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać wodę lub bulion, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać 1 łyżeczkę oliwy oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Przykryć i zagotować.
Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodać szparagi: odłamać twarde końce, łodygi opłukać i pokroić na kawałki. Garnek otworzyć, dodać kawałeczki sera brie jeśli go używamy i ostudzić.
Pomidora sparzyć, pokroić w kosteczkę, włożyć do większej salaterki. Awokado obrać, pokroić w kosteczkę, doprawić solą i skropić odrobiną soku z cytryny, dodać do salaterki z pomidorami.
Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki, pokrojoną w kosteczkę cebulę cukrową, szczypiorek, oraz posiekaną w kosteczkę papryczkę chili jeśli jej używamy. Wszystko doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie wymieszać.
Wymieszać resztę oliwy i soku z cytryny z roztartym czosnkiem i dodać do sałatki, wymieszać. Można posypać porwanymi listkami mięty i kolendry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation