Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Smakowitości

To danie naładowane jest pysznymi warzywami, które zapiekamy w małych naczyniach. Wybierz ser o obniżonej zawartości tłuszczu i posyp go pod koniec pieczenia na warzywa.

Gjuwecz wegetariański

2 ziemniaki
2 marchewki
2 cebule
bakłażan
papryka
garść mrożonej fasolki szparagowej
garść okry (dowolnie)
2 posiekane ząbki czosnku
3 posiekane pomidory bez skórki
oliwa
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
czubrica
ser szopski lub feta
natka pietruszki

Bakłażana pokroić w grubą kostkę, posolić, odstawić, by puścił sok. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać ziemniaki i marchewkę, lekko podsmażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z bakłażanem, resztą warzyw i przyprawami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C, piec pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Odkryć, posypać serem i zapiekać. Podawać gorące, posypane posiekaną natką pietruszki.

Autor: Agnieszka Kręglicka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation