Kuchnia

Jedzenie i Przystawki

Kalafior pod serową pierzynką


Ingredients

1 duży kalafior
3-4 łyżki tartej bułki
50 g masła
100 g tartego sera żółtego
sól
pieprz
słodka papryka

Instructions

Kalafiora podzielić na różyczki.
Wrzucić je do garnka i zalać osoloną wodą.
Gotować na małym ogniu na półtwardo.
Uważać, aby kalafior się nie rozgotował.
Gotowy odcedzić.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Oprószyć go solą, pieprzem i papryką do smaku.
Następnie posypać jeszcze wirkami masła oraz bułką tartą.
Na sam koniec ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Obficie posypać wierzch zapiekani.
Tak przygotowanego kalafiora wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation