Kuchnia

am am.......

Kurczak pieczony w jogurcie i pomidorach - niebo na talerzu

składniki:
– 4 udka lub dowolne części kurczaka
– 400 ml gęstego jogurtu naturalnego ( możliwie bez żelatyny i innych „ulepszaczy”)
– sól (ok. łyżeczki)
– 1/5 łyżeczki pieprzu
– szczypta chilli (lub dwie czy trzy jeśli lubimy ostre potrawy)
– pół łyżeczki oregano
– 2 łyżeczki curry (może być też mieszanka tikka masala lub tandori )
– 1/4 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2-3 pomidory
– świeże listki bazylii

Jogurt wymieszać z przyprawami (bez bazylii), zalać marynatą kurczaka i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, najlepiej na cała noc. Razem z marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć na nim pomidory pokrojone w ćwiartki i wstawić pod lużnym przykryciem (może być folia aluminiowa) do piekarnika, ustawiając temperaturę 180 st. Piec ok. 30 minut, po tym czasie zdjąć przykrycie i trzymać we włączonym piekarniku jeszcze 15 minut. Całość posypać posiekanymi listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation