Ogród

PYSZNIE

Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej


Składniki:
0,5 kg filetów śledziowych solonych a la matjas (u mnie SEKO)
3 liście laurowe
9 ziarenek ziela angielskiego
3 goździki
1 czerwona cebula
1 nieduża marchew
1 biała cebula
100ml octu 10%
200g cukru
300ml wody

Śledzie wymoczyć przez min. 3 godziny w zimnej wodzie, w międzyczasie chociaż raz zmienić wodę (zależy od stopnia zasolenia filetów), opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w skośne paski.
Cebule obrać, pokroić w grube piórka. Marchew obrać, pokroić w krążki lub gwiazdki.
Wodę w cukrem zagotować. Do gorącej wody włożyć warzywa i przyprawy, odstawić do ostudzenia.
Gdy będzie zimna, wlać ocet.
Kawałki śledzia układać w słoikach na przemian z warzywami, zalać marynatą. Zakręcić i odstawić na kilka dni, żeby smaki się przegryzły.
Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation