Kuchnia

Jedzenie - dania główne i przekąski

Składniki
- 125 ml wody (pół szklanki)
- 125 ml mleka
- 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
- 25 g drożdży
- 500 g mąki pszennej 650
- 2-3 duże cebule
- ok 120g sera żółtego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 jajko

Przygotowanie
25 g drożdży rozpuścić w 125 ml ciepłej wody. Dodać 250 g maki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, pod przykryciem, by drożdże wyrosły.

W między czasie cebule posiekać w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Oprószyć solą i czarnym pieprzem. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Do zaczynu dodać 125 ml ciepłego mleka, resztę maki, sól, olej i miód. Wymieszać i dobrze wyrobić tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
Podzielić na 8 części, z każdej z nich zrobić kulkę, z której następnie uformować płaski, okrągły placek.

Placuszki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każdy placuszek posmarować jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami keczupu. Cebulę ułożyć równą warstwą na każdym placuszku.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Piekarnik rozgrzać do 200'C.

Cebulaczki piec 5 min w 200'C. Następnie posypać je startym serem żółtym, zmniejszyć temperaturę do 180'C i piec jeszcze ok 20 min lub krócej (możemy sprawdzić patyczkiem)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation