Kuchnia

zapiekanki

Zapiekanka gyros | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
4 PORCJE
1 podwójny filet kurczaka
2 łyżki przyprawy gryros
2 torebki białego ryżu (200 g)
1 czerwona papryka
1 większa czerwona cebula
2 ogórki kiszone
1 mała puszka kukurydzy
150 - 200 g tartego sera mozzarella
po 1/2 szklanki majonezu i ketchupu
natka pietruszki
oliwa lub olej

PRZYGOTOWANIE
Filety kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie, odłożyć.
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, wysypać na duży talerz.
Paprykę pokroić w kosteczkę. Cebulę na ćwiartki, następnie na paseczki. Ogórki kiszone na plasterki. Kukurydzę odcedzić.
Wymieszać składniki sosu: majonez z ketchupem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Niedużą blaszkę lub formę do pieczenia posmarować łyżką oliwy i wyłożyć na dno ryż. Posmarować 1/3 sosu i posypać 1/3 sera.
Na dużej patelni na 2 łyżkach oliwy obsmażyć kurczaka, pod koniec dodać posiekaną cebulę i jeszcze chwilę razem smażyć. Wyłożyć do formy.
Skropić 1/3 sosu i posypać 1/3 sera.
Posypać papryką, następnie kukurydzą. Ułożyć ogórki. Dodać resztę sosu i sera.
Piec przez 30 minut. Posypać natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation